Verhuis

Kiwanis verhuist van Tielt-Winge naar Holsbeek

22 juli 2021 

OOST-BRABANT

De serviceclub Kiwanis Tielt-Winge is van naam en locatie veranderd en heet voortaan Kiwanis Holsbeek. Voldoende reden voor ons om eens aan te schuiven tijdens een etentje van de leden op hun vaste vergaderplaats, met zicht op het kasteel in Horst van de Rode Ridder. “Iedereen denkt dat een service-club een club is met alleen mannen, die geheimen uitwisselen waar de rest van de wereld niets van mag weten. Maar het tegendeel is waar. We zijn op zoek naar verjonging, zelfs naar ons eerste vrouwelijk lid. En alles wat we doen wordt genoteerd, dus hier zijn geen geheimen”, zegt Werner Vandenbussche van de serviceclub.

We zijn vroeg op post zodat we alle leden, één voor één, zien binnendruppelen voor de samenkomst. Dat het alleen om oudere mannen zou gaan, wordt meteen ontkracht want we zien mensen van half 40  tot eind 60. 

Sowieso is het gebeuren coronaproof georganiseerd, net ver genoeg van elkaar om nog fysiek samen te zitten en het gezellig te houden. “De reden waarom we veranderd zijn van Kiwanis Tielt-Winge naar Holsbeek is eigenlijk omdat we eerst ons vergaderlokaal in Tielt-Winge hadden en we, na een tijdje, fysiek moesten verhuizen naar Holsbeek. Dan bots je als organisatie wel eens op problemen, omdat gemeentes het moeilijk hebben om publiciteit te maken voor activiteiten die niet gemeente-eigen zijn. We hebben er lang over nagedacht, uiteindelijk vonden we een naamsverandering de beste oplossing, zodat onze naam overeen komt met de plaats waar vergaderingen en een aantal activiteiten doorgaan. We willen echt integreren in Holsbeek en méér betekenen voor de gemeente en tegelijk onze expansiekansen zo verbeteren.”

Graag ook vrouwelijke leden

Naast de naamsverandering willen ze bij Kiwanis nog wel wat veranderen, onder andere het feit dat we amper vrouwen zien, maar ook de basisbeginselen houden hen wakker. “We zijn sinds een paar jaar een gemengde groep, maar jammer genoeg blijven vrouwen niet als ze merken dat ze met weinigen zijn, ook dat willen wij graag veranderen. Kiwanis, gesticht in Amerika, is vrij hiërarchisch gestructureerd. België is een District en onze club maakt deel uit van de Divisie Vlaams-Brabant Oost, waarin bijvoorbeeld ook de clubs van Leuven en Tienen zitten en vier damesclubs. In kleinere clubs, zoals de onze, is van die hiërarchie weinig te merken. We hebben wel een voorzitter die jaarlijks wisselt en we houden rekening met de voornaamste regels, zoals respect voor elkaar en onze medemens”.

Bij Kiwanis vergaderen ze zo een 22-tal keer per jaar, hun hoofdbedoeling is en blijft kinderen en jongeren, die het in de maatschappij moeilijk hebben, te ondersteunen. “We organiseren eetfestijnen, sprekers, toneelvoorstellingen en vele andere dingen om de sociale organisaties financieel en op andere manieren te kunnen helpen. We willen een verschil maken in de maatschappij, en dat kunnen we door organisaties, zoals bijvoorbeeld Het Balanske in Tielt-Winge of De Switch in Holsbeek, te helpen. Elke organisatie kan natuurlijk vragen of we hen willen steunen en ze kunnen zich voorstellen, maar uiteraard kunnen we niet iedereen verder helpen. Jaarlijks kunnen we een tiental projecten steunen.”

Coronamaatregelen zorgden voor minder inkomsten

Ook voor de leden van de serviceclub zorgden de coronamaatregelen voor een aantal extra consequenties. “De tweewekelijkse vergaderingen werden vervangen door video-calls, maar veel activiteiten werden afgelast. Toch zijn we creatief geweest en zijn we er in geslaagd een paar coronaveilige verkopen op te zetten die een mooi bedrag hebben opgeleverd. Een  deel van de inkomsten daarentegen ging maar als één van de weinige clubs konden we toch zo’n 12.000 euro besteden aan projecten”, glundert Werner.

Geen dikke nekken

Wat Kiwanis Holsbeek wil is eigenlijk toegankelijk zijn voor iedereen, dat is niet evident want ze hebben nu eenmaal een fout imago mee bij veel mensen. “We zijn geen dikke nekkenclub of geen zakenclub” zegt voorzitter Peter Denys. “Onze projecten zijn toegankelijk voor iedereen, we willen gewoon ons deel bijdragen aan de gemeenschap. We steunen niet alleen de eerder genoemde projecten – maar onder andere ook Huize de Veuster, de Kast en het Klaverblad. Maar ook een kansarm meisje bij Openweide in Tielt-Winge of de aankoop van naaimachines bij Cara Nova in Oeganda. Nieuwe leden worden snel geïntegreerd en we discussiëren ook vaak over actuele thema’s, waarbij iedereen zijn/haar zeg kan doen, en dat is verrijkend. Soms nodigen we ook sprekers uit en geregeld organiseren we een uitstap voor onze leden en hun partners.”

Heb je interesse of wil je er meer over weten, neem dan gerust een kijkje op de website www.kiwanisholsbeek.be of stuur een mail naar kiwanisholsbeek@gmail.com.